KinematografasStraipsniai

10 priežasčių, kodėl kinematografas tiek kainuoja

Taigi, 10 priežasčių, kodėl kinematografas nėra pigus. Pradėkime nuo to, kad mokate ne tik už galutinį produktą, bet ir už laiką, įrangą ir patirtį. Daugelis žmonių įsivaizduoja, kad kainuoja tik tas laikas, kurį operatorius praleidžia šventėje ir kiek tai kartų paspaudinėja įrašymo mygtuką. Bet tai toli nuo realybės. Tas darbas, kurį matote šventės metu yra tik dalelė viso to, ką turime padaryti. Tad šiek tiek detaliau apie tai, kas sudaro paslaugos kainą.

1. Laikas

Gali atrodyti, kad darbui skiriamas laikas tėra šventės metu (tokia diena paprastai trunka apie 17 val.; yra buvę, kad vestuvių diena truko net 20 valandų!). Be to laikas skiriamas atvykti į šventę, pasiruošti, bendrauti, atsakyti į klausimus ir suderinti paslaugas; perkelti medžiagą, ją surūšiuoti, paruošti, apdoroti (vien tai trunka apie savaitę-dvi), išsaugoti, įrašyti, pateikti ir t.t. Nekalbant apie laiką skirtą reklamai, priežiūrai ir tobulėjimui.

Filmavimas

2. Įranga

Profesionaliam darbui atlikti reikalinga brangi įranga – kameros, lęšiai, laikikliai, stabilizatoriai, skraidyklės, kortelės, priežiūros priemonės, apšvietimas ir t.t., ir pan., kas kainuoja tūkstančius eurų.

3. Premium ir papildomos išlaidos

Į išlaidas įeina ir bepiločio orlaivio eksplotacija ir priežiūra, tinklalapiai, įvairios paslaugos, internetas, elektra, maistas, kuras ir kt.

4. Įgūdžiai

Be to, kad reikia būti geru kinematografu (nufilmuoti, sumontuoti), taip pat reikia būti vadovu, reklamos specialistu, buhalteriu, pardavėju, derybininku, vairuotoju, organizatoriumi ir t.t.

OŽ design home reklamos filmavimas

5. Kompromisas

Profesionalus kinematografas niekada neieško kompromisų ir pasiteisinimų. Tai nuolatinis judėjimas, akimirkų įamžinimas, niekada nenaudojame trikojo (nefilmuojame iš vieno taško ilgiau nei būtina), visada esame mobilūs, visą laiką judame, tai sunkus fizinis darbas.

6. Technologija

Šiuolaikiniame pasaulyje technologijos keičiasi milžinišku greičiu. Tam kad neatsilikti ir siekti vis geresnių rezultatų reikalingos nuolatinės investicijos, tai niekada nesibaigiantis procesas. Gali būti du operatoriai, tačiau vienas naudos kamerą už 1000lt, be jokios papildomos įrangos (drebės vaizdas arba bus stacionarūs (nejudantys) kadrai, vaizdas bus šiukšlinas prie prasto apšvietimo), o kitas gali naudoti įrangą, kuri kainuoja tūkstančius, stabilizavimo priemones, tad toks filmas bus dinamiškas, įdomus ir mielas akiai. Žinoma šiai įrangai suvaldyti ir geram rezultatui pasiekti reikalinga patirtis.

Įranga

7. Patirtis

Patirtis, tai viena savybių, kuri gali nugalėti visas kitas. Ji ateina ne tik iš tam tikro tipo filmavimų, bet iš jų komplekso junginio (filmuoju renginius, festivalius, reklamas, vestuves ir vestuvėse pritaikau tik geriausią patirtį ir įgūdžius). Tinkamai atliekant šį darbą, paprastai, nei nepastebėsite kinematografo. Įsiterpti į jūsų šventę stengiamės kaip įmanoma mažiau, kad išliktų tikros, natūralios ir nesuvaidintos emocijos! Žinome kaip nufilmuoti kiekvieną akimirką atskirai, kokius lęšius naudoti, kampus pasirinkti. Iš esmės galime sumontuoti profesionaliai atrodantį klipą net iš mobiliu telefonu filmuotos medžiagos (buvo ir tokių atvejų 😉 ).

Karkle 2014 filmavimas

5 metai reklamos ir renginių sferoje padėjo sukurti savitą ir dinamišką stilių, greitą reakciją ir komunikabilumą.

8. Unikalumas ir kokybė

Kiekvienas kinematografas turi savo stilių, tačiau visada stengiasi išgauti pačią geriausią įmanomą kokybę ir skirti tam tiek laiko, kiek reikia. Rekomenduojame žiūrėti ne tik trumpus klipukus, bet prašyti ir pilnų vestuvinių filmų pavyzdžių. Jei patiks svetima šventė, sava bus 100 proc. miela.

9. Gaunate tai, už ką mokate (what you pay is what you get)

Kaip ir praktiškai viskas šiame gyvenime, taip ir su vaizdo paslaugomis – nebūna ir pigiai, ir gerai. Dar didesnė tragedija, kai bandydami sutaupyti žmonės užsisako vieną žmogų ir filmuoti, ir fotografuoti. Tada patenkinamo rezultato neverta tikėtis nei iš to, nei iš ano. Kai paslaugos kainuoja brangiau, paprastai, tokiu atveju jums skiriamas laikas būna visokeriopai ilgesnis, o kokybė aukštesnė, nes atsakomybė kur kas didesnė. Yra ir visada bus besiorientuojančių tik į kainą ir darančių daugybę darbų vienu metu, net tą pačią dieną, ir yra tie, kurie stengiasi dirbti su, kaip įmanoma, mažiau klientų, bet visą savo energiją nukreipdami tik tam vienam, konkrečiam darbui. Iš praktikos galima teigti, kad kuo mažesnė kaina, tuo didesnė kiekybę (ilgi filmai, nes montažui praktiškai neskiriamas laikas, tiesiog vaizdai suklijuojami į vientisą failą) ir kuo kaina didesnė, tuo mažesnė kiekybė ir didesnė kokybė, kai galutinį rezultatą norisi pasižiūrėti vis iš naujo.

10. Asistentai ir pagalba

Ne visada dirba vienas kinematografas, asistentams taip pat reikia mokėti.

Giedrė Viliūtė

Saulius Balčiūnas

Tomas Aminovas © 2015-2017 StudioRoyale.lt & http://pixelpluck.com