KinematografasStraipsniai

Kinematografas su fotoaparatu?

Viename diskusijų forume, kuriame jaunosios ieško kinematografų, kilo diskusija apie tai, ar su fotoaparatu filmuojant nenukentės darbo kokybė. Šis klausimas kamuoja dar nemažą dalį žmonių, kai tuo tarpu, dar 2010 metais, režisierius Greg Yaitanes iš serialo “Daktaras Hausas” pirmą kartą kino istorijoje nufilmavo finalinę seriją fotoaparatu Canon 5D Mark2. Taigi, trumpai apie tai, kodėl vis daugiau kinematografų filmavimui naudojasi fotoaparatais.


Techniniai skirtumai:

  • Tobulėjant technologijoms didesnis nėra lygu geresnis. Dažnai atrodo, kad didelė vaizdo kamera geba įamžinti akimirkas tiek pat kartų geriau, kiek ši didesnė už fotoaparatą. Tai lyg lyginti floppy diskelį, kuris buvo 1.44 mb talpos ir šiuolaikinę SDHC kortelę, kurios talpos vidurkis 32 Gb (tai yra, jums reikėtų 22,756 floppy diskelių, kad sutalpinti tą patį kiekį informacijos);

Atminties diskai

  • Vienas svarbiausių dalykų – vaizdo sensorius, kuris profesionaliose vaizdo kameros yra apie 1/2 (puse colio), tuo tarpu mūsų naudojamamuose fotoaparatuose sensorius yra net 36mm (full frame).

Sensoriaus dydis

Jei kameroje vaizdo raiška gali būti iki 1920 x 1080, tai mūsų įranga gali aprėpti 4240 x 2832 raišką!

  • Fotoaparatas sukuria gylio jausmą (depth of field), nes turi keičiamus, aukštos kokybės, objektyvus. Vietoje plokščių, persodrintų spalvų, išgaunamos gilios, ryškios, natūralios spalvos.

Depth of field

  • Kadangi fotoaparatas nėra didelis, jam lengviau pritaikoma įvairiausia stabilizavimo technika – monopadai, stabilizavimo sistemos, bėgeliai ir kt. Tad vaizdas tampa dinamiškas ir įdomus, kai tuo tarpu vaizdo kamera dažnai yra prikaustyta prie operatoriaus (jei nenaudojama didelė ir brangi stabilizavimo sistema).

Pavyzdžiai

Prasto apšvietimo sąlygomis:

Visus mūsų darbus galite rasti:

www.youtube.com/studioroyalelt

www.youtube.com/adcentras

www.youtube.com/rutatrenere

Tomas Aminovas © 2015-2017 StudioRoyale.lt