InterviuStraipsniai

Fotografas – Tomas Saparis

Tomas Saparis – vienas žinomiausių Šiaulių fotografų, fotografuoti pradėjo nuo 3 klasės. Šiemet gavo valstybinę premiją Tado Dambrausko nuotraukų konkurse.

Tomo Sapario nuotr.

Fotografija – tai menas, kodėl ir kaip juo susižavėjote?

Fotografuoti pradėjau dar mokykloje. Aišku, anksčiau įranga buvo kitokia, bet visur su savimi nešiodavausi „muilinę“ ir viską fotografuodavau. Taip paprastai viskas ir prasidėjo bei tęsiasi iki šiol 🙂

Esate žinomas fotografas Šiauliuose, puikiai vertinamas kolegų, ar šis kelias buvo sunkus?

Kiekvienam dalykui gyvenime pasiekti reikia nemažai pastangų. Stengiuosi augti ir leisti augti kitiems. Siekiu savo tikslų ir niekada į kolegas nežiūriu kaip į konkurentus – priešingai – net labai smagu matyti aplink save labai daug stiprių fotografų ir mokytis iš jų.

Tomo Sapario nuotr.

Kokių savybių turi turėti geras fotografas, juk vien techninio išmanymo nepakanka?

Technikos išmanymas – nesudėtinga. Manau per savaitę bet kuris norintis išmoktų. Geras fotografas privalo turėti daug socialinių įgūdžių, puikų humoro jausmą, mokėjimą itin greit reaguoti į įvairias pasikeitusias sąlygas, žmonių emocijas ir panašiai. Manau bendravimas ir psichologija fotografijoje yra gerokai svarbiau, nei techniniai dalykai. Žinoma, be techninių dalykų irgi nieko nebūtų.

Šiais laikais, juokaujama, kad kiekvienas turintis fotoaparatą tampa fotografu. Kaip nepasiklysti ir rasti sau tinkantį?

Ieškoti… Ieškant fotografo savo šventei ar fotosesijai rekomenduoju peržiūrėti kuo daugiau įvairių fotografų darbų. Suradus keletą mėgstamiausių – būtinai peržiūrėti kuo daugiau jų vienos šventės darbų. Ne paslaptis, jog fotografai savo internetiniuose puslapiuose ar galerijose rodo tik geriausius savo darbus – 1-2 nuotraukos iš vienos šventės. Tačiau būtina pasidomėti, kaip atrodo visas pilnas fotografo rezultatas. Taip pat nepamirškite klausti visko, kas Jus domina bei argumentuotai derėtis 🙂

Tomo Sapario nuotr.

Vestuvių fotografija – ką apie ją dera žinoti prieš vestuves, ir vestuvių metu?

Svarbu žinoti, kad nuo fotografo priklauso tik pusė sėkmės. Visa kita – jaunųjų nuopelnas. Taip pat svarbu žinoti, kad geroms nuotraukoms reikia laiko.

Kiek laiko fotografuoti vestuves optimalu? Ar tikslinga ir kada fotografuoti vakarinę dalį?

Pačiai fotosesijai, manau, reikėtų skirti 1-2val. Per tiek laiko galima padaryti puikų rezultatą. Žinoma, nereikėtų per tą laiką 1,5val praleisti automobilyje, važiuojant prie jūros 🙂 Vakarinę dalį fotografuoti verta tada, kai yra gera programa. Dažniausiai tokią turi geri vedėjai ar šiuolaikiški muzikantai. Kitu atveju – nėra tikslo įamžinti „baliaus“ vaizdus.

Tomo Sapario nuotr.

Nuotakos, ypač tos, kurios makiažą naudoja minimaliai, dažnai bijo ryškaus makiažo, kiek įtakos fotografijai turi veido išryškinimas, į ką atkreipti dėmesį?

Man asmeniškai ryškus kasdienis makiažas taip pat ne prie širdies. Tačiau vestuvių metu nereikia to bijoti. Nuotraukose ir labai ryškus makiažas atrodys gerokai švelniau, nei yra realiai. Tačiau makiažą reikėtų derinti prie suknelės tipo, stiliaus.

Tomo Sapario nuotr.

Ką galėtumėte palinkėti mūsų skaitytojams?

Linkiu lengviau žiūrėti į gyvenimą ir daugiau šypsotis 🙂

Ačiū už pokalbį.

Fotografas – Tomas Saparis
www.saparis.lt